Rättviks kulturhus logotyp

Rättviks konsthall

Konstverk av Marieta Toneva

Konsthallen 23/3 - 19/5 2024

Marieta Toneva: LÄNKADE

Vernissage 23 mars 12.00. Omid Massali inviger utställningen

Om ögonblick och närvaro

Om det som är tillräckligt skört för att brista

Om något som dröjer sig kvar...

Det finns en tråd som löper genom Marieta Tonevas arbete. Tråden följer skeendet framåt och längs vägen pågår ständigt ett sökande efter materialens karaktär. Oberoende av dess egenskaper håller tråden tingen samman.

Den konstnärliga processen är personlig och fysisk. I händernas möte med materialen finns en ordlös dialog som letar efter dess motsatser. I mötet uppstår en spänning där det hårda kan bli mjukt och det mjuka kan blir hårt. Ett utforskande som håller tråden aktiv och levande.

Någon gång ritades en skiss. Men när arbetet rullar har planerna för länge sedan gömts och glömts. Det är ett disciplinerat arbete som aldrig får bli till rutin. Och det år så tråden kan försätta att löpa.

I utställningen har Marieta Toneva återvänt till textila material. De annars grova trådarna har blivit tunna och nätta. Genom fint sammanfogade i broderier bildar de skulpturer och svävande moln. Här finns även tryck på plexiglas och papper. Arbetet med utställningen påbörjades får ett par år sedan och det är första gången den visas.

Marieta Toneva bor och arbetar i Grycksbo. Hon är utbildad vid konstakademin i Sofia, Bulgarien.

Kommande utställningar

Bildväv / konstverk av Ragnhild Monsen

Konsthallen 8/6 - 25/8 2024

Ragnhild Monsen

Textilkonstnären Ragnhild Monsens utgår vardagliga mänskliga upplevelser. Hennes bildspråk befinner sig ofta i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa. Det uppstår ur ett samspel mellan människans känslomässiga inre och hennes yttre miljöer. Bildvärldens symbolik är tidlös och allmänmänsklig med en ikonografi som Carl Gustav Jung kallade "arketyper av det undermedvetna".

I utställningen visar Ragnhild Monsen stora gobelänger och delar av serien Icons. Med färgstarka och sensuella uttryck blir ikonerna till fysiska, taktila symboler för inre tillstånd. Verkens tredimensionalitet gör att de framstår som skulpturala verk i rummet.

Ragnhild Monsen (f. 1948) är utbildad vid Statens lærskole i formning (1973 – 76), i gobeläng under Maria Koppen. Under perioden 1976-80 assistent åt textilkonstnären Synnøve Anker Aurdal.

Monsen arbetar främst med gobelänger och är en av Norges mest etablerade textilkonstnärer. Hennes konst har ställts ut eller sålts i 18 länder så långt ifrån varandra som Kanada, USA, Japan och Europa

Konsthallen 8/6 - 25/8 2024

Konst i Dalarnas medlemsutställning

 

Konsthallen 28/9-24/11 2024

Emille de Blanche

Ai-genererad bild

Entréhallen 8/4 - 28/4

NÄR VÄRLDEN BLEV MINDRE - Digitala veckorna 2024

Läs mer här

 

En person målar på väggar och golv. Bilden är svartvit

BILDARKIVET

När världen blev mindre 8/4 - 9/6

En nostalgiresa till tekniken vi minns

 

Vill du veta vad som händer på Kulturhuset?


E-post

Som registrerad har du i och med dataskyddsförordningen ett antal rättigheter. För mer information om hur Rättviks kommun behandlar dina personuppgifter, besök Behandling av personuppgifter i Rättviks kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länken öppnas i en ny flik.

Öppettider

I huset