Rättviks kulturhus logotyp

Rättviks konsthall

Kommande utställningar

Konstverk av Pernilla Jansson

Konsthallen 3/2 - 17/3 2024

Pernilla Jansson: Om händer taget

Vernissage lördag 3 februari kl 12.
Hemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Hofvander inviger utställningen.

Vi lever i den stora vanligheten, fylld av vanor och självklarheter. Men vi anar också att det finns något utöver det, något oväntat och underbart. Konstnären Pernilla Jansson är en nyfiken upptäckare som vill bredda verklighetens spektrum. Med små förskjutningar bearbetar hon det välbekanta till dess motsats. Det kan räcka med en vridning, ett knäck, ett knyck, en brytning. Hon bygger sin egen värld genom att öppna vardagarnas rekvisita, vrida och vända på den. Tänkande och idéer står i centrum. Hon arbetar undersökande och handfast med de material hon behöver: lera, glas, trä, färg, papper; inga märkvärdigheter, utan sådant vi alla lever med dagligen. Det kan vara objekt hittade i naturen, i hennes hem, förråd eller gömmor, bruksföremål som återbrukas till okända betydelser och övertoner, likt andra kulturers magiska objekt och reliker.

Ingenting i Pernilla Janssons värld är statiskt, färdigformulerat eller perfekt. Det står öppet, utan facit. Vi måste hjälpa till själva, fylla på, lägga till och medskapa. Mötet med verken blir ett samarbete. Genom dem får vi också chansen att besöka spännande gränsland där vi lär oss att vända på blicken, en nyttig kunskap. Insida blir utsida, ner blir upp och tvärtom. Viktig är känslan av förväntan, tillståndet strax innan något händer, innan vi börjar bestämma och sortera. Hennes arbete stretar och vrider sig bort från kategorierna, letar efter udda stigar. Denna rörelse utåt, driften att vilja se något annat, är en stor lycka.

Petter Eklund
Skribent

I utställningen Om händer taget på Rättviks konsthall är hantverkets värld Pernilla Janssons utgångspunkt. Rep, vävar, tyger och nät omformas till bilder och reliefer i nya material och konstellationer. I sina Himmelis/Oros tillverkade i keramik utforskar hon möjligheten att öka storleken genom objektens individuella förutsättningar.

 

Konstverk av Marieta Toneva

Konsthallen 23/3 - 19/5 2024

Marieta Toneva: LÄNKADE

Om ögonblick och närvaro

Om det som är tillräckligt skört för att brista

Om något som dröjer sig kvar...

Konsthallen 8/6 - 25/8 2024

Ragnhild Monsen

Konsthallen 8/6 - 25/8 2024

Konst i Dalarnas medlemsutställning

Konsthallen 28/9-24/11 2024

Emille de Blanche

 

En person målar på väggar och golv. Bilden är svartvit

Entréhallen 29/1 - 25/2

Fasadutställning. Bildprojekt av årskurs 9

 

Svartvitt fotografi av en flicka och en vit hund

Berta Sterner med hund. Foto: Thekla Frankzon

BILDARKIVET

Bundsförvant 4/1 - 25/3

En hyllning till husdjuren i bildarkivet

Vill du veta vad som händer på Kulturhuset?


E-post

Som registrerad har du i och med dataskyddsförordningen ett antal rättigheter. För mer information om hur Rättviks kommun behandlar dina personuppgifter, besök Behandling av personuppgifter i Rättviks kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länken öppnas i en ny flik.

Öppettider

I huset