Biblioteken

Rättviks kulturhus

#Syntolkning: Bilden föreställer framsidan av Rättviks kulturhus genom de gröna buskarna framför huset. En får se huvudentrén och utsidan av konsthallen.

Varmt välkommen till rättvikbornas gemensamma rum för läsupplevelser, digitala tjänster och uttryck. Bibliotekets servicenivå är hög och du möter här personal som är experter på olika typer av berättelser och information.

I lokalerna finns det trådlöst nätverket och IT utrustningen och nästan alla medier är gratis att använda och låna. Vi rekommenderar att du skaffar ett bibliotekskort hos oss för att kunna använda våra tjänster fullt ut. 

Klicka här för att skaffa bibliotekskort hos oss!

 

Historia

Sedan 1983 är biblioteket lokaliserat till ljusa och trivsamma lokaler i Rättviks kulturhus utmed Enån. Tidigare fanns biblioteket på olika ställen i Rättvik och kallades sockenbibliotek. Sockenbiblioteken hänger ihop med verksamhetens ursprung, som har sina rötter i sockenstämma 1859. Där deltagarna bestämde sig för att grunda ett bibliotek utifrån en donation av pastor Barchaeus.

Kyrkan ansvarade för sockenbiblioteket fram till 1933, då kommunfullmäktige övertog ansvaret. På 1940-talet utökades antalet böcker att låna betydligt genom att ABF och Logen Gustav Vasa införlivade sina boksamlingar i sockenbiblioteket.

 

Kontakt

Storgatan 2

795 30 Rättvik

0248-70195

bibliotek@rattvik.se

Boda närbibliotek

#Syntolkning: Bilden föreställer Bodahus huvudentré under sommartid - copyright: Martin Litens.

Boda närbibliotek finns i vackra Bodahus som är en naturlig mötesplats mitt i Boda Kyrkby. Huset är öppet stora delar av dagen, även när biblioteket inte är det. Det är populärt att ta sig hit för att läsa samt för att råka på vänner och bekanta.

På biblioteket finns medier att låna, fritt wifi, tillgång till dator och möjlighet till utskrifter, kopiering och skanning. I biblioteket får du hjälp och vägledning av kunnig personal.

 

Kontakt

Ståby Marit Ivarsson, bibliotekarie med närbiblioteksansvar

Telefon: 0248-70192

E-post: stabymarit.ivarsson@rattvik.se

 

Ingelsgatu 2

795 96 Boda Kyrkby

0248-707 76

bibliotek@rattvik.se

Ore närbibliotek

#Syntolkning: Bilden föreställer entréingången till Ore bibliotek vid Orestrand Servicehus under sommaren. Copyright: Emma Pihlstrand

Ore närbibliotek ligger i vackra ljusa lokaler i bottenplanet på Orestrands servicehus i Furudal. Servicen är hög och tjänsterna många. 

Du är välkommen hit för att låna och läsa litteratur, använda det trådlösa nätverket och boka dator. Det finns möjlighet till utskrifter, kopiering och skanning. I biblioteket arbetar duktig personal för att hjälpa dig att söka information och tipsa om böcker att läsa.

 

Kontakt

Ståby Marit Ivarsson, bibliotekarie med närbiblioteksansvar

Telefon: 0248-70192

E-post: stabymarit.ivarsson@rattvik.se

 

 

Strandvägen 14

79571 Furudal

0258-109 55

bibliotek@rattvik.se